Zemplén

Mit jelent számunkra a Zemplén?
A legjobb hely az országban. Bárhol járunk, amikor meglátjuk a Zemplén hegyvonulatait, azt gondoljuk, hazaértünk.
Bár biztosan sokan gondolják ezt a saját lakókörnyezetükről, a mi kötődésünk a Zemplénhez egészen más. Hogy mi magyarázza ezt, arról írunk a következő sorokban.

Bármelyik évszakban érkezel a Zemplénbe, javaslom, hogy a lehető legtöbb időt töltsd a természetben. Minden évszakban más és más arcát mutatja a táj és az élővilág, aki rászánja az időt, fantasztikus élményekben lehet része.

A természet

Tavasz
A tavaszt a természet és az élővilág ébredése, hajnali és késő esti madárzene jellemzi. Megújul a természet, fialnak a nagyvadak és hallható az erdei szalonka éneke, melynek vadászata minden vadász számára nagyon izgató és érdekes.

Nyár
Hosszú, forró nyári napok és esték. Kezdődik az őzek násza. Ilyenkor a vadász szívesen ül ki esténként a vadászlesre és tölti ott az egész éjszakát.

Ősz
Augusztus végén már hallani egy-egy bőgő szarvast. A gímszarvasok igazi nászának ideje azonban a szeptember. Egy vadász életének talán legfontosabb időszaka, hiszen egy bőgő bikát terítékre hozni minden vadász álma.

Tél
A december és a január a vaddisznóhajtások ideje. Kellemes társas rendezvény, mely összehozza a barátokat. Nagy öröm este a teríték mellett hallgatni a vadászkürt harsogó és a terítéktűz ropogó hangját.

Néptánc, népzene, épített örökségek, kulturális látnivalók

A zempléni zenében és táncban jelen van az emberek tanítása, tapasztalata, szerelme, fájdalma és bölcsessége.
Tanításra használják a gyerekdalokat, ringatókat, ölbéli játékokat. Aratásnál, szüretnél vagy akár a fonókban is énekeltek. Lakodalmaknál fontos szerepe volt és van a mai napig is a kontyolónak, ezzel készítik fel a lányt, az új asszonyt a nászéjszakára.
A férfiak toborzásánál is jelen volt az ének és a tánc. Pusztafalusi híres verbunk az egyik ilyen ismert táncunk.

A Zemplén a mi szenvedélyünk, és sok izgalmat tartogat számodra is.
Válogass a kikapcsolódási lehetőségek közül!