Blog

Gyakorló édesanyaként, néptánc oktatóként azt gondolom, hogy talán az iskola időszakban van a legnagyobb szükségük a gyereknek a mozgásra. Órákat ülnek az iskolapadban, a napköziben és otthon is leülnek tanulni, sok-sok inger éri őket, a maguk kis világában stresszes helyzeteket élnek meg, feszültté válnak. Nagy szükségük van nekik is arra, hogy...

Kártyaparti

2019.08.18

Nagyhután hagyománynak számít a hatos filkó kártyajáték. Más tájegységeken talán kevésbé vagy egyáltalán nem is ismerik, de itt Nagyhután generációk töltöttek el vele hosszú estéket családi, baráti körben. És valóban, a kártya maga egy nagyon jó társasági időtöltés, sokszor túlságosan egyszerűnek tűnik, és akinek eszébe jut, hogy jó lenne játszani,...

Vannak olyan ételek és időtöltések, amikről egyből a nyár jut az eszünkbe. A szalonnasütés pont ilyen. Mi személy szerint alig várjuk minden évben a jó időt, a családdal, barátokkal töltött nyári estéket, amikor melléülhetünk a tűznek, és nem kell hozzá más csak egy kis szalonna, kenyér és friss zöldségek a kertből, a végeredmény pedig egy...

Bár a Zemplénben a borfogyasztásnak van nagy hagyománya, a sör mégiscsak a nyár elmaradhatatlan szomjoltója minden tájegységen. Jól behűtött sör mellett esnek igazán jól a nyáresti beszélgetések. Ha véletlenül otthon maradtak a sör készletek, akkor sincs gond, hiszen számíthattok ránk. A Gilevár Fogadó rendezvényterméből kérésetekre hűtött söröket,...

A nyár eleji nagy esőzések után kissé kellemetlenné vált a szúnyog helyzet Nagyhután is, és sok vendég érdeklődik még most is arról, hogy hogyan alakul a szúnyog helyzet a Zemplénben. Ezért gondoltam, hogy most erről írok számotokra.
Ezek az apró kis rovarok nagyon is meg tudják keseríteni a nyári estéket és keresztbe tudják húzni a számításainkat.
A...

Bár a legtöbben, ha hegyvidékről van szó, a túrázásra gondolnak az aktív, természetben történő mozgással összefűzött időtöltés gyanánt. De nem csak túrázni lehet itt, hanem bizony kerékpározni is. Környékünkön megcsodálhatod Háromhuta kis falvait, elkerekezhetsz Mikóházáig, és végigmehetsz a 13,5 km hosszúságú, Sátoraljaújhelyet Alsómihályival...

Mivel jár egy rendezvény megszervezése? Ételek elkészítése, takarítás előtte és utána, terítékek összeválogatása, nem sorolom, nagyon sok fáradtság, aminek az a vége, hogy legalább egy, de általában három ember annyira fáradt a rendezvény kezdetére, hogy ünnepelni már nincs is ereje.

Szeretnéd meglepni valamelyik családtagodat, barátodat valamilyen neves ünnep alkalmából? Gondoltál már arra, hogy élményt és együtt töltött időt ajándékozz?

A tolcsvai Hélia-D Herba Kastély nincs túl közel Nagyhutához, a távolság kb. 50 km. Ennek ellenére mégis miért ajánljuk csapatépítő programnak az ott megtapasztalható élményeket?

A vendéglátás náluk nem csupán a szépen átadott szobákról és a vidéki reggeliről szól. Vendégeinknek igyekszünk megmutatni és megkóstoltatni mindent, ami a Zemplénről szól, így kerültek hozzánk Tokaj-Hegyalja borai a Vinito Pince jóvoltából.

Igazi nyár eleji kakaskodással indul a június pünkösd hétvégéjén. Ha szeretnél egy jó kakas pörköltöt főzni vagy kóstolni, akkor ott a helyed Kishután, a XII. Pünkösdölő és Kakasfesztiválon! Igazi bejáratott, kiváló hangulatú rendezvény ez, amit mi is és a környék településeinek lakói is nagyon várnak minden évben.

Itt nálunk, a Hegyközben a természetjárás a mindennapok része. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy kis séta a természetben, a friss levegőn, az aszfaltozatlan hegyi utakon. A lényeg, hogy kint legyünk a szabadban. Ez kell az egészséghez, és persze csend és a nem rohanás.

A Füzérradványi Vadételfőző és Vadásznap megrendezés mára már hagyománynak számít a helyi és környékbeli lakosok számára. Vadászként számomra egy kihagyhatatlan esemény, és ha te még nem voltál, akkor ezzel a kis ízelítővel szeretnék kedvet csinálni neked ahhoz, hogy május 4-én te is ott legyél a XI. Füzérradványi Vadételfőző és Vadásznapon.

Vendégragasztó az asztalon, így is kezdhetném, mivel ezekért az ételekért, a kolbászért, főtt tojásért, szalonnaért, friss és zamatos zöldségekért járnak vissza vendégeink. "Isteni, kérek még, ezt nem tudom, hogy csináljátok." mondatok közepette telnek az étkezések.

A pihenés kényelemben az igazi, hiszen szeretjük magunk körül a szépet akkor is, ha pihenésről van szó.

Vidékünk rengeteg felfedezni valót rejt, és aki szeret túrázni, szereti felfedezni a természeti értékeket, több napra való programot és látnivalót talál nálunk.